Satser friskt i Namsos

sep 11, 2016Blogg, Fornøyde kunder

TOOLS Industrivarer Namsos har de siste par årene oppgradert IT-løsningene sine i samarbeid med Adcom, og når de nylig også kunne feire flytting til nye lokaler føler de seg rustet for fremtiden!

TOOLS Industrivarer Namsos har de siste par årene oppgradert IT-løsningene sine i samarbeid med Adcom, og når de nylig også kunne feire flytting til nye lokaler føler de seg rustet for fremtiden!

Se – har vi ikke fått det fint? Det er med et bredt smil Christoffer Wikan møter oss i de nye lokalene til Industrivarer AS, i Namsos. Han representerer sammen med søsteren Camilla Wikan «ungdommen» i denne familiebedriften. Bedriften har staket ut en kurs som skal legge til rette for videre vekst for bedriften som omsatte for 25 millioner i fjor, og sysselsetter 9 årsverk. Mor Lise og far Ronald Wikan er i høyeste grad fortsatt i full sving, men det var den overtakende generasjon som hadde siste ordet da bl.a. flyttingen ble bestemt!

Som ungdom reiste Ronald Wikan til sjøs, slik også mange andre Namsos-gutter gjorde på den tiden. I 1976 steg han i land i Oslo, etter en av turene sine. Vandrende oppover Karl Johan, med togbillett for sovekupe hjem til Namsos i lomma, var det en kjenning som ropte på ham – «RONALD!» Det var ikke helt ukjente Terje Tysland, som ba ham sette seg ned. Han ville ikke høre på Ronalds ønske om å «kun ta seg en Farris» før togturen hjem, og kort fortalt ble togbilletten liggende ubrukt i lomma….! Så tilfeldig kan livet være, for Ronald ble nå boende 4 år i Oslo, og jobbet i denne perioden bl.a som maskinreparatør på Mills Fabrikker. Her løp han mangt et ærend til en liten nærliggende butikk, hvor de hadde kulelager, kilereimer, slanger og alt annet man trenger på en industribedrift. Det var her Ronald fikk ideen – flytte hjem til Namsos, og starte en tilsvarende butikk der! Med seg til Namsos fikk han også med seg Lise, som tenkte at «ok, ett år i Namsos er vel greit». Hun delte nemlig ikke Ronalds tro på prosjektet i samme grad den gangen, men nå – 36 år senere – har bedriften blitt en livsstil, for hele familien!

Industrivarer AS ble etablert av Ronald Wikan, i april 1980, i et lite lokale i 2. etasje i «Bryggerekka» i Namsos. Etter et par år kunne Ronald ansette første kollega, og etter syv år kom også kona Lise med i driften. Omsetningen økte, og man måtte ta i bruk også 1. etasje i bygget. Så ble den tilstøtende brygga kjøpt, og etter en lang prosess fikk man til slutt tillatelse til å bygge de to bryggene sammen! Disse lokalene ble likevel også for trange etterhvert, og i april 1999 kjøpte man bygget i Kapteinsgata 2, hvor bedriften holdt hus fram til mars i år.

Industrivarer er medlem av kjeden Tools, som har 60 avdelinger spredt over hele landet. Ettersom Industrivarer er privateid, har de frihet til å
føre et langt bredere sortiment enn de kjede- eide butikkene, og det er etterspørselen som har formet vareutvalget. I tillegg er de en av få butikker som har valgt å holde åpent på lørdager. Driver man en servicebedrift, så handler det jo ikke minst om tilgjengelighet.

I 2013 stiftet bedriften første gang kjennskap med Adcom Namsos. Bakgrunnen den gang var et ønske om å organisere vareflyten bedre, for å kunne vokse, og takle økt ordreinngang fra flere og ikke minst større kunder. Bedriften ønsket nye løsninger som ga forbedrede innkjøpsrutiner, bedre lagerstyring, og redusert papirhåndtering. Uttak av enkle og oversiktlige rapporter over eksempelvis «hva har vi solgt, til hvilke kunder, og hvor tjener vi penger» var også et krav, forteller Christoffer.

Flere løsninger ble vurdert, men Visma Global kombinert med Visma Dokumentsenter, begge levert av Adcom, pekte seg ut. Det ble initiert et forprosjekt hvor Adcom gjorde en grundig gjennomgang av hva som kunne bli utfordringer ved en eventuell overgang fra bedriftens tidligere økonomisystem, BRAVO. Denne kartleggingen avdekket en del ting som måtte tas hensyn til, men vi ble overbevist om at Visma Global var riktig verktøy for oss, sier Christoffer. Han roser Adcom for en smertefri overgang og profesjonell gjennomføring av prosjektet, fra forprosjekt til konverteringen av data mellom de to systemene.

I dag blir alle innkommende fakturaer skannet til, eller levert elektronisk direkte til Visma dokumentsenter. Permer er avleggs, og regnskapsføringen og eventuelle søk og oppslag i dokumenter er kraftig effektivisert. Utgående fakturaer blir sendt elektronisk med Visma AutoInvoice, og stadig flere kunder mottar fakturaen sin elektronisk.

Ved overgang til ny Visma-løsning ble det også investert i ny og moderne serverløsning levert av Adcom. Det er også inngått driftsavtale med Adcom. Backup tas rutinemessig, uten at bedriften trenger å følge opp dette selv. Office 365 er tatt i bruk – og det har blitt en selvfølge å «være på nett» og ha mail som er synkronisert mellom pc, mobil og nettbrett. Industrivarer har per dags dato én oppsøkende selger, som besøker de viktigste industrikundene jevnlig. Fra og med august har de ansatt en slik selger til, og bedriften vil telle i alt 10 årsverk, da alle ansatte er på heltid.

Tilbake til den store flyttesjauen – Christoffer understreker at det er en formidabel logistikkoperasjon å flytte en slik bedrift. Mye av varene er «løsvekt-varer», som ikke er pakket i esker med strekkode. Man måtte derfor planlegge godt, og sørge for å få alle varene på riktig plass i hyllene med en gang. System er alfa omega i denne bransjen, for når kunden kommer og forteller hva han er ute etter, skal man ikke trenge å bruke tid på å lete. Det er ikke nok å se på skjermen at «varen skal finnes på lager»!

Christoffer understreker at samarbeidet mellom Industrivarer og Adcom fungerer meget godt, og da flyttingen av bedriften skulle gjennomføres overlot de helt enkelt alt av mulige bekymringer rundt «IT og kasseløsning» til Adcom. Fredag 11. mars klokka 12.00 stengte butikken i de gamle lokalene, og planen var at man skulle holde stengt t.o.m den påfølgende mandagen. Allerede på lørdag formiddag ble det imidlertid ekspedert kunder via kassen, og mandag holdt butikken åpen for alle kunder! Flyttingen må kunne sies å ha gått smertefritt!

Vi ønsker Industrivarer lykke til videre – takker for praten, og satser på et godt samarbeid også i fremtiden!

TEKST / Bjarte Stokkan
FOTO / Tore Bersmo & Bjørn Tore Ness 

Likte du det du leste og vil ha mer? Fyll ut skjemaet under da vel!

* indicates required

Relaterte innlegg

Adcom – Gir deg tid

Tid er en av de mest kostbare ressursene i norske bedrifter. Det er heller ikke tvil om at lønnsnivået i Norge krever at man arbeider så effektivt som mulig, men uten at dette får negative konsekvenser for de ansatte. Vårt mål er at bedriften skal ha både høy...

les mer
Share This