Fra husdrøm til drømmehus

des 7, 2016Blogg, Fornøyde kunder, Microsoft 365, Visma

Å bygge et nytt hus er for mange en uoverkommelig oppgave. Overhalla Hus tar hele jobben.

Å bygge et nytt hus er for mange en uoverkommelig oppgave. Overhalla Hus tar hele jobben.

Overhalla Hus AS er lokalisert på Skogmo i Overhalla kommune, en knapp halvtimes kjøretur fra Namsos. Bedriften har historie tilbake til 1971, men her er ingen «midtlivskrise» å spore. Det er nemlig en svært fremoverlent 45-åring vi skal besøke. Vi i Adcom Namsos har invitert oss selv på besøk, dagen før offisiell åpning av en helt ny, moderne produksjonshall på 5000 kvm. Et viktig grunnlag for fremtidig utvikling, og et bevis på den offensive tenkningen ledelsen besitter. Vi blir møtt av daglig leder Jomar Sagmo, som naturlig nok er i godt humør, dagen før dagen. Han tar oss gladelig med på en omvisning, men først noen ord om bedriften

 

– Hvem er Overhalla Hus?

Overhalla Hus AS het tidligere Overhalla Industrier, og ble etablert i 1971. Dagens navn bærer tydelig bud om hva som produseres – det er i all hovedsak bolighus, til privatmarkedet. Bedriften leverer imidlertid også moduler til entreprenører, da som underleverandør i større prosjekter. Sagmo sier at stadig strengere krav i byggeforskriftene gjør at ferdighus er fremtiden, hus er ikke noe folk bygger selv på fritiden lenger, den tiden er forbi.

Daglig leder Jomar Sagmo utenfor den nye produksjonshallen.

Et besøk på hjemmesiden deres www.overhallahus.no viser for øvrig at alle med husdrømmer virkelig bør kunne finne seg et drømmehus! Det er mange modeller å velge blant, og bedriften tar ansvar for hele kjøpsprosessen, fra husdrøm til ferdigattest for nøkkelferdig bolig.

Sagmo forteller at bedriften egentlig drev med «tradisjonell husbygging under tak, på gammelmåten», så seint som i 2011. Da begynte man å gjøre investeringer i utstyr som industrialiserte byggeprosessen. Det første store løftet ble gjort i 2011, da man gikk til anskaffelse av ei helautomatisert sag. Videre ble dette utviklet til linjeproduksjon i 2013. For trange lokaler gjorde likevel sitt til at man fortsatt fikk for mye manuell håndtering. Med anlegget som nå står ferdig har man fått armslag! Her er det høyt under taket, god plass, og flott belysning. Som besøkende er det lett å skrive under på at det her må være en drøm å være håndverker, og for potensielle kunder må det være godt å vite at all produksjon skjer under tak, i tørre omgivelser.

Sagmo sier at det i starten var en viss bekymring for at automatisering ville bli ensbetydende med nedbemanning, men det var ikke derfor investeringene ble foretatt. Bedriften så nemlig behovet for å jobbe enda mer systematisk. Målet er hele tiden å oppnå 100% kundetilfredshet. For å komme dit, må Overhalla Hus kunne levere i henhold til avtalt tid, pris, og kvalitet. For kunden vil alltid sluttproduktet være viktigst, men internt i bedriften er det en viktig kvalitet å «gjøre ting riktig første gangen». Ingenting er nemlig så kostbart som avviksbehandling.

Bedriften har en dyktig stab av snekkere og tømrere, og Sagmo sier at det er et viktig moment at «handverket» alltid må være med. Det er ofte snakk om tilpasninger og detaljer som ingen maskin kan løse. Selv om man snakker om ferdighus, og det er mange modeller å velge blant, har kunden like fullt alle muligheter til å komme med innspill og ønsker om tilpasninger
– slik at resultatet virkelig blir huset man selv har drømt om.

 

«all produksjon skjer under tak, i tørre omgivelser»

 

Dersom du ikke klarer å tjene penger på de første 100 millionene du skaper i omsetning, ja da bør du egentlig håpe at du ikke får 200 millioner i omsetning – det vil være risikosport. Sagmo sier det med et smil, og utdyper – når du har lagt et grunnlag, har fått god kontroll på driften og tjener penger, da er tiden inne for å vokse.

Overhalla Hus har selv levert stabile tall de siste årene, og overskuddene har i all hovedsak blitt re-investert i videreutviklingen av bedriften. De er klare for vekst.

Hvordan har så utviklingen gått? Jo, i 2011 var man 34 ansatte, i dag teller staben over 50. Omsetningen har økt fra 75 millioner da, mens man i 2016 stiler mot 125 millioner. Sagmo er tydelig på at industrialiseringen har vært viktig for å oppnå nødvendig effektivitet, og dermed kunne være konkurransedyktig i markedet. Totalt er det investert 50 millioner kroner i det nye anlegget som nå står ferdig. Man har fått en betydelig kapasitetsøkning, og for å kunne kapitalisere på investeringene, starter man nå for alvor jobben med å øke omsetningen.
Et viktig ledd i planene fremover blir derfor fokus på distribusjon. I tillegg til direktesalg, er Overhalla Hus i dag representert fra Drøbak i sør, til Tromsø i nord, gjennom 15 dyktige forhandlere. Antall forhandlere skal imidlertid opp, og målet er å ha 50 gode forhandlere om 5 år! Til denne store satsningen, dedikerer de nå en egen person som skal kun ha fokus på å følge opp forhandlerapparatet.

– Den dagen man eventuelt slutter å utvikle seg har man tapt! Da har man i realiteten begynt på en avvikling av bedriften, sier Sagmo, og understreker at «stillstand» det vil ikke skje, i alle fall ikke så lenge han sitter i sjefsstolen.

Det skal bli svært interessant å følge utviklingen på Skogmo – de har i alle fall fått en ny tilhenger i undertegnede. Det nye anlegget er intet mindre enn imponerende, og det er artig med bedrifter som tar skikkelig sats!

Adcom Namsos har i over 20 år vært leverandør til bedriften. Vi har driftsavtale, overvåkning og backup for felles server i Overhalla Gruppen. Vi leverer også VISMA Global og VISMA CRM, samt Office 365 og generell support. Vi er stolt over å få være leverandør til bedriften, og vi ønsker Overhalla Hus lykke til i tiden fremover.

Tore Bersmo er en av de trivelige teknikerne i Adcom Namsos. Han beskriver seg selv som en potet med bred erfaring, og kan blant annet hjelpe deg med PC-er, nettverk og mobil videoovervåkning.

Likte du det du leste og vil ha mer? Fyll ut skjemaet under da vel!

* indicates required

Relaterte innlegg

Adcom – Gir deg tid

Tid er en av de mest kostbare ressursene i norske bedrifter. Det er heller ikke tvil om at lønnsnivået i Norge krever at man arbeider så effektivt som mulig, men uten at dette får negative konsekvenser for de ansatte. Vårt mål er at bedriften skal ha både høy...

les mer
Share This