Bredbåndsutbygging i Namsos

20. sep, 2013Blogg, Trådløst Internett

På Namsoskontoret driver vi med mye rart. Vi er blant annet en WISP (Wireless Internet Service Provder), det vil si at vi leverer internett aksess til en del kunder via trådløs kommunikasjon. Dette har vi drevet med siden 2002, og vi har i dag et tresifret antall kunder i Namsosområdet. I disse dager er vi i sluttfasen av en større utbygging, og her kommer en liten fortelling fra dette prosjektet.

Denne utbyggingen har en total kostnarsramme på ca. 1,3 mill, og er ca 80% finansiert av det offentlige. De siste 20% tar vi selv i form av egeninnsats. Prosjektet er en «restutbygging» innenfor Namsos og Fosnes kommune, slik at også beboereytterst på den «nøgne ø» skal kunne kommunisere medomverdenen.

Planleggingen startet for 3-4 år siden, men prosjektet ble først igangsatt i slutten av mai i år. Tanken var å bruke tiden frem til ferietid med å sette opp hovedsambandet ut til området, som består av 5 trådløse samband fra fjelltopp til fjelltopp utover Namsenfjorden. Telenor ville det nok litt annerledes. På to av toppene har vi inngått «telelosji»-avtale med dem, og med en saksbehandlingstid på over 5 måneder ble det ikke riktig helt «klikk-klakk», men nå begynner ting å falle på plass.

Fredag 20. september reiste Tore Bersmo og jeg ut til øya Jøa for å montere 6 trådløse sendere i toppen av en stolpe som vi hadde fått satt opp på en fjelltopp der ute. Denne lokasjonen er nest siste ledd til ytterste punktet av utbyggingen, og skulle i tillegg til samband inn/ut bestykkes med 4 basestasjoner forområdet rundt.

“…Jeg så da at vi hadde glemt å ta med belte for å kunne arbeide behagelig der oppe ”

Bilen var på forhånd pakket full av utstyr og verktøy, og vi la i vei i rett tid for å nå ferja klokka 9. Værmeldingen på yr.no hadde lovet oss fint vær hele dagen, og så langt hadde de sine ord i behold. Vi nådde Aunet gård på Jøa i halv 10-tida, og begynte å pakke ryggsekkene med utstyr og verktøy. Den siste kilometeren opp til fjelltoppen måtte vi forsere til fots. Midt i bakken gikkdet nok noen tanker i hodet omkring beslutningen om å utstyrelokasjonen med UPS, men vi kom da oss opp til slutt, og jobben kunne starte.

 
Tore startet dagen med å montere en «gigapixel-robot». Dette er en innretning som kan programmeres til å ta et stort antall bilder med et speilreflekskamera, som senere kan sys sammen til ett stort bilde. For oss er dette nyttig for visuelt å kunne anslå dekningsområdet. Disse, og andre slike bilder kan dere se på http://www.caza.no. Jeg klatret opp i stolpen for å montere fester for 4 sendere helt opp i toppen. Jeg så da at vi hadde glemt å ta med belte for å kunne arbeide behagelig der oppe. Tore ble derfor kommandert ned til bilden for å hente dette, samt det vi hadde glemt avverktøy og fester for øvrig. Det er jo ikke så greit å huske alt…
 
Resten av dagen gikk i henhold til planen, bortsett fra at værgudene, til tross for yr.no sine lovnader, serverte oss et par solide byger. Vi fikk montert alle sendere i stolpen, og i et stålskap nederst på stolpen fikk vi på plass UPS, switch, GSM- enhet og alle strømforsyninger, og var på alle måter ganskefornøyde med dagens innsats. Nå gjenstår kun 2 tilsvarende monteringsjobber før vi kan levere bredbånd til svært takknemlige kunder ytterst i Namsenfjorden.
 
TEKST & FOTO / Morten Grande, Adcom

La oss ta en prat om hvordan du kan spare tid

Stein Andre er it-konsulent i Molde og har jobbet med Microsoft i 10 år. Han er en kløpper i Office 365 sine løsninger, og har alltid et smil på lur.

Relaterte innlegg

Vi tar pulsen på din IT-helse

Vi tar pulsen på din IT-helse

En dårlig IT-helse kan i verste fall gjøre det umulig for deg og dine kollegaer å jobbe. Når tok du sist pulsen på arbeidsdagen din? Vi går hardt ut, og sier at IT-helsa på jobb er like viktig som din egen helse. Vi kartlegger din IT-helse og gir deg verdifulle råd til hvordan du kan senke pulsen i din bedrift.

les mer
Innspilling av webinaret om sikkerhetspolicy

Innspilling av webinaret om sikkerhetspolicy

En sikkerhetspolicy er bedriftens kjøreregler i all databehandling, om hvor data lagres, backuprutiner, hvordan man håndterer sikkerhetsbrist, passordregler, etc. Vi gir dere veiledning på hvordan man lager en skuddsikker sikkerhetspolicy for deres bedrift.

les mer
Innspilling av webinaret om backup

Innspilling av webinaret om backup

Hvilke kilder er det til datatap, og hvordan tar man høyde for det? Den beste måten å sikre seg mot datatap og driftsstans er god backupløsninger. Vi tar dere gjennom både lokal- og skybackup, og stiller noen viktige spørsmål til hvor data bør lagres og hvordan den bør sikkerhetskopieres.

les mer
Share This