Blanding i Operaen

23. sep, 2014Fornøyde kunder

Operaen i Kristiansund kjører mellom 120 – 150 store og små forestillinger gjennom året, og her får du ikke bare opera selv om det kanskje høres sånn ut. De har alt fra konserter, danseforestillinger og operetter, og alderen på aktørene strekker seg fra de aller minste til de med litt mer livserfaring.

Til sammen gjennom ett år holder de rundt 33 årsverk med faste innleide musikere og solister. De jobber til en hver tid for å gjøre kulturlivet folkelig og tilgjengelig for alle, og er flinke til å utnytte deressursene de har rundt seg i nærmiljøet.

“ Det oppstår en helt unik spenning mellom profesjonelle aktører og amatører ”

I Kristiansund har de utviklet en blandingsmodell som gjør at operaen lever. Denne blandingen består av proffe aktører og amatører i alle varianter. Alt fra store kjente solister som Heine Totland til lokale musikere som driver på hobbybasis er med på å fylle salen når det er duket for forestilling. Det oppstår en helt unik spenning mellom profesjonelle aktører og amatører forteller Line Lønning Andresen som er operasjef.

Vi sitter på kontoret til Terje Dragseth som er økonimi og administasjonsansvarlig sammen med selveste operasjefen en tidlig morgen og kaffen står på bordet. De er tydelig i sving med både den ene og andre forestillingen, men den største på tapeten da vi var på besøk var den nye satsingen FEST i ’teten. Dette nye konseptet sparte ikke på kruttet, det var duket for en heftig reise i bade dans, musikk, revy og sang. Lokalavisene og sosiale medier var fulle av lovord etter forestillingen, og viser nok en gang hvorfor nettopp denneblandingsmodellen fungerer så godt.

Det viktige for oss er å gi noe til lokalsamfunnet forklarer Line, vi vil vise at opera og et rikt kulturliv ikke bare er for de store byene men også for de ute i distriktene. Det skal være tilgjengelig for alle, og samtidig gir det en sterk nærhet til hverandre siden vi kjører blandingsmodellen og de fleste kjenner noen som enten sitter i orkesteret eller står på scenen.

Prosessene rundt dette er også viktig fortsetter operasjefen, operakoret som består av amatøre sangfugler får jobbe med rutinerte aktører som sitter på masse erfaring fra bransjen. Samtidig har vi fått masse tilbakemeldinger fra de vi leier inn at detå jobbe med så engasjerte mennesker som våre frivillige amatørergir et friskt pust i hverdagen. Vi lærer alle mye av og om hverandrei en sånn bransje, og det å blande erfaringsnivåene er sunt forbåde proffe og amatører.

Operaen i Kristiansund huser 4 hovedgrupper:

Operakoret som er består av ca 35 frivillige sangere som til en hver tid jobber for å bli et ennå bedre og sterkere operakor.

Kristiansund symfonikorkester som kan regnes som et av de eldre orkesterne i Norge. KSO teller i dag 40 musikere. Orkesteretbestår av amatører og har en kjerne av profesjonelle musikere som er gruppeledere.

Teknisk forening Alt fra publikumservice, hår sminke og sceneteknikk. Både bak og foran sceneteppene trengs det smilende frivillige til å stå på for at showet skal bestå.

Kristiansund dansekompani Et dansekompani med detformål å samle dansere i et trivelig og utviklende miljø. Det blestartet i 1984 og ønsker å eksponere ballett og dans til et bredt publikum. Samtidig jobber de for å samle danseglade unge mennesker i et sprudlende og aktivt dansemiljø som Kristiansunder kjent for å ha.

Disse fire gruppene danner sammen med administrasjon og drift, som holder til i helsehuset i sentrum, den harde kjærnen.
Vi har dessverre litt dårlige lokaliteter i Kristiansund, og for å komme oss framover slik vi ønsker håper vi virkelig på et nytt kulturhus i sentrum hvor vi får samlet troppene våre forteller Terje. Det er mye som skal holdes styr på og mange mennesker å koordinere, så for å holde papirarbeidet i orden oppretter vi alle prosjektene vi jobber med i SuperOffice. Alt fra innleide aktører til alle forestillinger har vi arkiver over, og fører opp slik at vi til en hver tid har kontroll. Dette er nok alfa omega i og med at vi har folk så mange forskjellige plasser, og siden vi til stadighet jobber med nye mennesker.Vi setter veldig pris på et slikt system og ser det helt nødvendig for å holde orden på alt vi skal fortsetter han.

I Kristiansund er det et stort kulturliv, og vi er veldig glade for å være en del av det, vi håper bare at det blir lagt til rette for at vi kan holde på i lang lang tid framover smiler operasjefen.

TEKST & FOTO / Linn A. Djuvsland

La oss ta en prat om hvordan du kan spare tid

Stein Andre er it-konsulent i Molde og har jobbet med Microsoft i 10 år. Han er en kløpper i Office 365 sine løsninger, og har alltid et smil på lur.

Relaterte innlegg

Samle alt i Teams

Samle alt i Teams

Bli ferdig med interne eposter, hundre portaler med egne passord og uendelige versjoner av samme fil. Nå skjer alt i Teams. Vår klare oppfordring framover er derfor: bli venn med Teams. Bruk det for det det er verdt, og la hverdagen umiddelbart bli mer sømløs og mindre støyete!

les mer
Sånn kan du enkelt digitalisere!

Sånn kan du enkelt digitalisere!

I januar 2019 fikk vi en egen digitaliseringsminister, alt for sent hevder mange. Hva kan du gjøre for å henge med på den svært omtalte digitaliseringen?

les mer
Share This

Liker du det du ser?

Del det med vennene dine da vel!