Office 365 med eller uten backup?

Jeg vil ha tilbud på backup

Mange tenker kanskje at en skytjeneste ikke trenger backup, eller at det allerede eksiterer i løsningen? Svaret der er nei, det finnes ikke backup av din Office 365-løsning ut av boksen.

Bruker du sikkerhetsbeltet i bilen?

La oss dra en parallell: Bruker du sikkerhetsbelte når du kjører bil? Eller, har du brannforsikring på huset?

Man har jo ingen av de delene fordi man forventer å krasje, eller at huset brenner opp, men man tar forholdsregler for å unngå potensielt kritiske situasjoner. Det sikkerhetsbeltet og brannforsikringen har til felles med backup er at det kan ha katastrofale følger, hvis man ikke har det på plass.

 

Vet du hvor lang tid dere ville brukt på å stable bedriften tilbake på beina etter et eventuelt datatap?

La oss si at dataen aldri kommer tilbake – hvor mye setter det dere tilbake i tid? Det koster å ikke være i normal drift, og det kan potensielt bety undergangen.

 

Da Hydro ble angrepet i 2019 anslo de at det kostet mellom 550 og 650 millioner, dette til tross for at Finansdirektør Eivind Kallevik sa til digi.no: «Hydro har «gode backupsystemer og -rutiner». Tilbakeføring av ferske sikkerhetskopier vil ifølge ham være hovedstrategien for å raskest mulig komme tilbake til en normalsituasjon.»

 

Microsoft tar ikke ansvar for datatap

Microsoft fraskriver seg alt ansvar for eventuelt datatap i sine service-avtaler. Her har med andre ord Microsoft fri rygg, og alt ansvaret for datasikkerhet ligger på en selv.

Det meste datatapet skjer ved uhell

Men skyløsninger er jo så sikre?! Vi har gode sikkerhetsrutiner rundt passord og bruk av maskiner.

Det er vel og bra, men viste du at 71% av datatap skjer på grunn av menneskelig feil eller forsmådde ansatte? Med andre ord; løsningen kan være så trygg og god den bare vil – det skal et feiltrykk til fra en ansatt med tilganger, og så har du en potensiell krise innen 30 dager*, hvis du ikke oppdager at filene er borte.

(*Alt som slettes legges i papirkurven i 30 dager, men her er det ingen garantier. Utover de 30 dagene, hvis man ikke skulle oppdage at man har slettet noe feil, er man helt i beit – for da er filene for lengst både slettet og overskrevet av annet innhold. Ergo, umulig å hente tilbake.)

 

Vi anbefaler dobbel backup

 

Vi anbefaler at alle har minimum to backuper, på to forskjellige plasser. En god sikring er å både ha en enkel og godt kompatibel skybackup, samt en fysisk backup på en disk, en server eller på god gammeldags tape.

Grunnen til at vi også anbefaler en fysisk backup, er at denne kan du koble fra internett – og vil dermed ikke være sårbar for eventuell hacking og kryptolock-virus. Det skal selvsagt mye til å bli hacket både på Office 365, og i backup-skyen, men en sky- og en fysisk backup er en god tommelfinger-regel for å sikre seg mot omtrent alt.

Torbjørn er en dedikert sikkerhetsnerd med en løsning for alt. Han jobber med mange forskjellige bransjer, og har alltid et godt begrunnet svar for løsningen han velger.

Relaterte innlegg

Webinar om sikkerhet

Webinar om sikkerhet

Sikkerhet angår oss alle. Vi hjelper deg å forankre sikkerhet i din bedrift! Fire onsdager på rad kjører vi 30 minutters webinarer med forskjellige tema innenfor sikkerhet, som gir deg et godt grunnlag for å gjøre skikkelig sikkerhetsarbeid! Hva er egentlig datasikkerhet, og hvordan ser trusselbildet ut? Hvordan står det til med sikkerheten på hjemmekontoret? Har du tilstrekkelig backup, og en god sikkerhetspolicy? Dette hjelper vi deg med!

les mer
Datasikkerhet og trusselbildet

Datasikkerhet og trusselbildet

Som ansatt eller leder, og privatperson har vi til felles et ansvar som å holde de kriminelle så langt unna som mulig. Små og mellomstore bedrifter er på ingen måte vernet fra kriminelle hackere på grunn av at de kun har «kjedelige» data. Ofte er man faktisk et lettere mål i SMB-markedet, da man ikke har noen forankret sikkerhetspolicy, eller en plan – hvis noe skulle skje.

les mer
Sjekk sikkerheten på ditt hjemmekontor

Sjekk sikkerheten på ditt hjemmekontor

Siden så mange jobber hjemmefra i disse korona-tider, har vi laget en detajlert sjekkliste for sikkerheten på ditt hjemmekontor. Dette bør du ta hensyn til, på ditt hjemmekontor:

les mer

Host Adcom Kristiansund

Design Linn Alnes Djuvsland

Personvernerklæring

© 2019 Adcom

Mange av bildene er fra
Unsplash

FØLG OSS!

KONTAKT OSS!

Adcom Førde:                 57 72 35 00
Adcom Kristiansund:      71 67 84 90
Adcom Molde:                 71 25 06 40
Adcom Namsos:              74 21 90 20
Adcom Narvik:                76 94 43 77
Adcom Steinkjer:           74 16 70 00
Adcom Søre Sunnmøre:  70 05 51 50

6 + 7 =

Share This